PGP ohjeet

Suomalaiset portit

Douppimarket

Sipulitie

Tsätti

Suomiskene

Ulkomaalaiset portit

ASAP Market

Dark Fox Market

White House Market

Monopoly Market

Dread

Flugsvamp 3.0

Cannazon

The Hub Foorumi

Darknet Avengers Foorumi

Suljetut sivustot

Sipulimarket

Suomilauta

Torichat

Utopia

Coronamarket

Varalauta

Spurdomarket

Rautatieasema

Piilopuoti

Mikä on PGP?

PGP on salausohjelma, jolla voi muun muassa salata viestejä, avata sillä salattua aineistoa sekä liittää aineistoon digitaalinen allekirjoitus, joka on tarkoitettu varmentamaan sen alkuperä. Nimi tulee sanoista Pretty Good Privacy.

Miksi PGP on tärkeä opetella?

PGP-salausta ei ole murrettu eikä tulla todennäköisesti murtamaankaan. Se on luotettava tapa välittää viesti toiselle henkilölle, ilman että kolmas osapuoli pääsee tutkimaan viestin sisältöä (esim poliisi). Jos esimerkiksi tilaat Sipulimarketista jotain on todella tärkeää, että salaat osoitetietosi PGP-salauksella. Tämä suojaa sinua siltä, että jos sipulimarketin palvelin takavarikoidaan poliisin toimesta jokupäivä, niin tietosi on suojassa.

Miten asennan PGP-ohjelmiston Windowsille?

Ensimmäiseksi sinun tulee ladata GPG4win, jonka saat ladattua ilmaiseksi täältä. Lataaminen ei edellytä lahjoituksen tekemistä vaan voit valita kuvan mukaisesti lahjoituksen summaksi $0 jolloin siihen päivittyy tuo "Download"-nappi.


Ladattuasi asennustiedoston: avaa se ja valitse kieli jolla haluat suorittaa asennuksen, jonka jälkeen paina "OK".


Paina "Next".


Valitse ohjelmat, jotka haluat asentaa ja paina "Next". Kuvanmukaisesti valitut ohjelmat on vaadittavat mitkä tarvitsee asentaa, mutta voit asentaa myös nuo muutkin, jos koet sen tarpeelliseksi. Niiden käytöstä ei tosin tässä käydä läpi ohjeita.


Valitse kansio johon ohjelmistot asennetaan ja paina "Install". Ohjelma ei välttämättä toimi kunnolla, jos sen asentaa vääränlaiseen kansioon. Se ehdottaa automaattisesti sopivan kansion, joten sitä ei tarvitse vaihtaa.


Ohjelmisto on nyt asennettu. Paina "Next".


Työpöydällesi on nyt ilmestynyt "Kleopatra" niminen sovellus jota sitten käytetään PGP:n käyttämiseen. Asennusohjelman valinnat "Run Kleopatra" avaa Kleopatran ja "Show the README file" avaa tekstitiedoston, josta löytyy englanniksi hieman ohjeita sen käyttämiseen ja muuta. Kun olet valinnat tehnyt niin paina vain "Finish".


Miten luon oman PGP-avaimen?

Luodaan ensimmäiseksi sinulle oma PGP-avain, jonka avulla muut voi salata viestinsä vain sinun luettavaksesi. Avaa Kleopatra ja paina kohdasta "Uusi avainpari".


Valitse itsellesi nimimerkki ja kirjoita se tuohon nimen kohdalle. Sähköpostiosoitetta ei ole pakko laittaa ollenkaan, mutta jos laitat niin älä laita mitään sellaista josta sinut on tunnistettavissa kuten Gmail, Hotmail tai muu vastaava. Tämän jälkeen paina "Lisäasetukset...".


Lisäasetukset voit määrittää täysin kuvanmukaisesti. Niillä asetuksilla avain ei vanhene koskaan ja avaimen vahvuus on 3072 bittiä, joka on varsin riittävä. Tämän jälkeen paina "OK" ja "Seuraava".


Raksita "Näytä kaikki tiedot" ja tarkista, että kaikki on oikein. Tämän jälkeen paina "Luo".


Ohjelma kysyy minkä salasanan haluat määrittää avaimelle. Salasanaa käytetään sinulle tarkoitettujen salattujen viestien purkamisessa.


Avain on nyt luotu onnistuneesti ja voit painaa "Valmis". Avain löytyy nyt tuosta listasta, joka on Kleopatrassa.


Mene avaimen kohdalle ja klikkaa sitä hiiren oikealla puolella ja valitse sieltä "Vie..." ja tallenna se esimerkiksi Työpöydälle tai mihin kansioon tahansa mistä sen sitten löydät.


Nyt mene sinne kansioon johon tallensit sen avaimen ja paina sitä tiedostoa hiiren oikealla puolella ja "Avaa ohjelmalla..." josta sitten valitset ohjelman "Muistio".


Muistioon avautuu vastaavan näköinen teksti. Tämä on sinun julkinen avaimesi, jonka voit antaa muille niin he voivat salata tiedostoja sekä viestejä, jotka vain sinä saat auki. Tarkista, että avaimessa lukee "BEGIN PGP PUBLIC KEY BLOCK", jos ei lue niin älä missään nimessä jaa sitä kenellekään vaan ole yhteydessä minuun.


Miten teen salatun viestin?

Ensimmäiseksi sinun tulee lisätä sen henkilön PGP-avain sinun Kleopatran yhteystietoihin, jotta voit salata viestin. Tämä onnistuu helposti. Kopioi henkilön PGP-avain leikepöydälle ja mene Kleopatrassa: "Työkalut" -> "Leikepöytä" ja paina "Varmenteen tuonti". Nyt sen henkilön PGP-avain löytyy Kleopatrastasi eikä sinun tarvitse enää erikseen tehdä avaimen lisäystä joka kerta.

Nyt kun viestin vastaanottajan PGP-avain löytyy jo yhteystiedoistasi niin voit avata muistion ja kirjoittaa viestin minkä haluat hänelle salata. Kun olet valmis niin kopioi teksti leikepöydälle.


Mene Kleopatraan ja valitse sieltä "Työkalut" -> "Leikepöytä" -> "Salaa..."

Kleopatra avaa uuden ikkunan, josta sitten painat "Lisää vastaanottaja..." ja valitset sen avaimen jolla haluat viestin salata.


Nyt kun avain on valittu painat vain "Seuraava" ja Kleopatra salaa sen kirjoittamasi tekstin kyseisellä avaimella.


Salaus on nyt suoritettu onnistuneesti. Paina "OK" sulkeaksi ikkunan. Salattu viesti löytyy kopioituna leikepöydältäsi ja voit liittää sen mihin tahansa tekstikenttään painamalla yhtäaikaisesti Ctrl ja V näppäimiä. Tai vaihtoehtoisesti klikkaamalla tekstikenttää hiiren oikealla napilla ja valitsemalla "Liitä".


Voit kokeilla liittää salatun viestin esimerkiksi tyhjään muistioon. Tarkista aina, että salattu viesti alkaa "BEGIN PGP MESSAGE" ja päättyy "END PGP MESSAGE".


Miten puran salatun viestin?

Kopioi leikepöydälle sinulle osoitettu salattu viesti. Mene Kleopatraan ja valitse "Työkalut" -> "Leikepöytä" -> "Pura tai todenna salaus..."

Tämän jälkeen Kleopatra pyytää sinun PGP-avaimesi salasanaa viestin purkamiseen.


Salauksen purku on nyt suoritettu onnistuneesti. Purettu viesti löytyy kopioituna leikepöydältäsi ja voit liittää sen mihin tahansa tekstikenttään painamalla yhtäaikaisesti Ctrl ja V näppäimiä. Tai vaihtoehtoisesti klikkaamalla tekstikenttää hiiren oikealla napilla ja valitsemalla "Liitä". Suosittelen, että liität sen tyhjään muistioon, josta sen voit sitten lukea.